Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Pyszne pierniczki lebkuchen

sobota, 19 stycznia 2013 14:00
Skocz do komentarzy

Kolejny pyszny przepis od Doroty. Są pyszne- mięciutkie, delikatne, słodziutkie. I łatwe do zrobienia. Dla osoby DYSFUNKCYJNEJ Mrugnięcie okiem to ogromny plus. Ale chyba nie tylko dla takiej Uśmiech.

 

SKŁADNIKI:

- 250g. mąki pszennej

- 85g. migdałów zmielonych na mąkę ( ja dałam całą paczkę, 100g. i było też dobrze. Kupiłam obrane i w blenderze na mąkę zmieliłam. )

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 ml. płynnego miodu

- 85g. masła

- pół szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Wszystkie suche składniki ( mąka, migdały, przyprawy, proszek, soda ) wymieszałam i przesiałam przez sitko. 

Masło z miodem rozpuściłam na malutkim gazie, mieszając od czasu, do czasu. Odstawiłam, żeby przestygło.

Kiedy masło z miodem przestygnie ( ale muszą  być dobrze ciepłe  ), wlewam do suchych składników i miksuję na najwolniejszych obrotach, aż masa będzie gładka, bez grudek. Dodaję skórkę pomarańczową i miksuję jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wystygnięcia, a zarazem zgęstnienia.

W tym czasie   nastawiłam piekarnik na 180 st.

Z przestygniętego ciasta formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczałam w dłoniach ( obok miski z ciastem postawiłam sobie miskę z wodą, w której moczyłam lekko ręce. Ciasto jest mocno klejące i kiedy pomoczymy ręce, bez problemu uformujemy kulki i spłaszczymy je ). Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zachowajmy odstępy, sporo urosną. 

Dorota pisze, że wyjdzie około 30 pierniczków i tyle wyszło Uśmiech.

Piec w temperaturze 180 st.C. przez 15 min. ( nie dłużej, bo nie będą mięciutkie, tylko kruche )

Po wyjęciu z piekarnika odczekajcie z 5 min, bo pierniczki będą b. mękkie i mogą się porozpadać podczas przenoszenia na kratkę. Kiedy wystygną, lukruję je

LUKIER:

- 3/4 szkl. cukru pudru

- 2 łyżki wrzątku

Cukier przesiewam do miseczki, dolewam wrzątek, mieszam. Każdy pierniczek maczam ( sam wierzch ) i odkładam, żeby lukier zastygł.

Kiedy zastygnie, wykładam garnek papierem do pieczenia i przekładam do niego pierniczki. Przykrywam pokrywką i stoją  do następnego dnia. 

Kiedy odstoją, są pyszne- mięciutkie, puszyste.      

 

Smacznego, naprawdę jest do czego Uśmiech.

Ja do córki:

- Mmmm, zobacz...Spróbuj, pycha! JAK ZE SKLEPU!

córka:

- Mmm, mamo...Lepsze! UśmiechMrugnięcie okiem

Źródło   http://www.mojewypieki.com/

 

Podziel się
oceń
2
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  256 049  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Na skróty

Bez pieczenia,smażenia,NA ZIMNO:-)

Bezowo

Chleby,bułki

Ciasta,babki

Ciastka,ciasteczka

Mięsnie

Muffiny

Obiadowo

Sałatki

Serniki

Strony kulinarne

W słoiku

Zakupy w sieci(wypiekowe zakupy:-)

O moim bloogu

Wiele można mogąc niewiele.Trzeba b. chcieć i b. się starać.O tym jest mój blog:-)

O mnie

Od 17 lat choruję PODOBNO na s.m. Ja w to nie wierzę. Wierzę, że to przejdzie. Jak katar;-)))

Statystyki

Odwiedziny: 256049
Wpisy
  • komentarze: 1195
Bloog istnieje od: 2478 dni

Lubię to

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl