Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 159 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

PIJANY, pyszny tort cappuccino

poniedziałek, 15 października 2012 18:21
Skocz do komentarzy

 

 

Jest pyszny...I b. mocno alkoholowy. Dla jednych będzie to zaleta, niepijący go nie tknie. Moim zdaniem jest pyszny.Zdjęcia nie wyszły, bo było ciemno. Oj tam, oj tam, Annie Leibovitz i tak ze mnie nie będzie! oczko

WIECZOREM ZACZĘŁAM ROBIĆ KREM:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 210g. białej czekolady
  • 45g. cappuccino

Śmietankę wlałam do garnuszka. Czekoladę połamałam na małe kawałki i wrzuciłam do śmietany. Wsypałam cappuccino, postawiłam garnuszek na małym gazie i mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i wszystko się połączyło. Zestawiłam, ostudziłam, wstawiłam na noc do lodówki.

Rano upiekłam biszkopt...

SKŁADNIKI NA BISZKOPT I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • 5 jajek ( białka i żółtka osobno )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 mąki szkl. pszennej tortowej
  • 1/3  szkl. kakao

Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C.

 Mąkę i kakao przesiałam, wymieszałam. 

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dosypywałam po trochu cukru.

Dodałam żółtka i miksowałam  na najwolniejszych obrotach, po czym wsypałam mąkę z kakao i b. powoli, b. delikatnie wymieszałam łyżką. 

Nie wolno tego robić mikserem, tylko łyżką- powoli i delikatnie. Dzięki temu biszkopt, mimo braku proszku, jest b. delikatny i puszysty.

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boków niczym nie smarowałam, jak pisała Dorota. Wlałam delikatnie biszkopt do tortownicy i piekłam 45 min. w 180 st.C, do " suchego patyczka ".    Dorota pisze w swoim przepisie, żeby upieczony biszkopt upuścić ( w tortownicy! I tak, żeby nie wypadł! oczko ) na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Zawołałam męża, upuścił. Ja nie dałabym rady 1 ręką, jeszcze by wypadł!

 Wstawiłam do uchylonego piekarnika, żeby wystygł.

Kiedy wystygł znowu zawołałam męża, żeby mi go ( biszkopt ) przekroił. Jednoręki bandyta nie podoła temu zadaniu. 

On przekrajał, ja ubijałam krem. Ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Ja dodałam Śmietan Fix, bo wydawał mi się za rzadki.

DO NASĄCZENIA TORTU:

  • pół szklanki likieru kawowego
  • 1/4 szkl. likieru z białej czekolady
  • 2 łyżki wody

Kładziemy pierwszy blat na talerz/paterę, nasączamy, smarujemy kremem, kładziemy drugi blat, nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy trzecim blatem i znowu- nasączamy, smarujemy kremem razem z bokami tortu. Na wierzch ścieramy białą czekoladę, przyozdabiamy, boki tortu okładamy płatkami migdałowymi.

Torty, to nie jest to, co jednoręcy lubią najbardziej...Nie dam rady zrobić tortu sama- nie przekroję np. Z pomocą- damy radę! hahaha

Źródło   http://www.mojewypieki.com/

Podziel się
oceń
2
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  256 064  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Na skróty

Bez pieczenia,smażenia,NA ZIMNO:-)

Bezowo

Chleby,bułki

Ciasta,babki

Ciastka,ciasteczka

Mięsnie

Muffiny

Obiadowo

Sałatki

Serniki

Strony kulinarne

W słoiku

Zakupy w sieci(wypiekowe zakupy:-)

O moim bloogu

Wiele można mogąc niewiele.Trzeba b. chcieć i b. się starać.O tym jest mój blog:-)

O mnie

Od 17 lat choruję PODOBNO na s.m. Ja w to nie wierzę. Wierzę, że to przejdzie. Jak katar;-)))

Statystyki

Odwiedziny: 256064
Wpisy
  • komentarze: 1195
Bloog istnieje od: 2478 dni

Lubię to

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl